Lets Play!

Game Design and the Everyday Life

Rapport från spelmässan i Essen

Nu är jag hemma i Sverige igen efter några trevliga dagar på Internationale Spieltag, Messe Essen. Jag har hunnit spela några spel och köpt desto fler. Bland anant har köpts ett exemplar av Shogun, ett spel med en väldigt spännande slumpmekanism och en väldigt intressant uppbyggnad av spelrundan. Jag vet att Brisse har pratat om det på Konkarong:

Ta exempelvis Shogun. De är inte först med en liknande teknik så klart, men eftersom jag spelade det på Lincon är det färskast i minnet. I en tidig fas varje runda väljer spelarna, beroende på vad de satsat för resurser mellan ett antal fördelskort att använda senare i rundan. Det kan vara högre inkomst eller fördelar i strid. Men korten slumpas dessutom ut på en skala mellan ett och fem. Den som tar det första kortet i ordningen, blir dessutom den som först agerar i rundan. Som spelare ställs man alltså för ett intressant val. Vill jag ta exakt det kortet jag vill ha, även om jag hamnar senare i rundan, eller skall jag ta ett mindre bra kort om det innebär att jag får agera först i ett kritiskt läge i spelet?

Den andra halvan av spelet, som jag är extra förtjust i, är slumpfunktionen där man häller sina markörer genom ett torn med ett ”halvtrasigt såll”. Vissa blir kvar, vissa ramlar ut på andra sidan. Detta resulterar i att man kan jämföra antalet av vardera spelares markörer för att avgöra vem som vunnit. Om det skulle gå dåligt för en spelare några rundor så kommer fler av dennes markörer ligga kvar inne i tornet och öka sannolikheten för att de följer med ut i nästa omgång. På så vis jämnar man ut slumpen på ett väldigt genomtänkt sätt.

Några andra spel som inhandlats är:

 Jag har även hunnit lägga vantarna på Autumn Nightmares (tack Lina), den nya boken till Changeling: the Lost. Jag har inte riktigt börjat gilla nya Changeling ännu, förmodligen till stor del för att jag tyckte väldigt mycket om det gamla, men jag tror att jag börjar omvärdera det nu. Jag har bara hunnit titta i boken ännu, knappt läst en rad i den, men det verkar som om dom börjar komma närmare sagokänslan som saknades lite i grundboken nu.

Jag återkommer med mer information när jag hunnit packa upp allt och läst lite.

Comments

Loading Facebook Comments ...

Leave a comment